Piektdiena, 19 Aprīlis 2024

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Ja tev ir grūti, tātad tu kāp kalnā. Ja tev ir viegli, tatad tu lido bezdibenī.

Henrijs Fords

Dabas klusā varenība atklājas Pjotra Lavrenova gleznās

2022.gada 1.decembrī Baltkrievu kultūras centrā (BKC) tika atklāta Daugavpils mākslinieka, mākslas studijas “Koloritnij mir” dalībnieka Pjotra Lavrenova gleznu personālizstāde “Dabas klusais varenums”. Izstādītajās gleznās attēlota vietējā daba visā tās krāšņumā dažādos gadalaikos.

Pjotrs Kirillovičs Lavrenovs – daugavpilietis, kurš dzimis grūtā pēckara periodā latgaliešu vecticībnieku ģimenē. Mīlestība pret gleznošanu radās agrā bērnībā - no piecu gadu vecuma ar zēnu sāka strādāt profesionāls mākslinieks, Sanktpēterburgas Mākslas akadēmijas absolvents, ģimenes draugs Jevgeņijs Fjodorovs.

“Man paveicās ar skolotājiem. Viņi prasīja zīmēt pēc stingras akadēmiskas metodes un mācīja: ja pārvaldāt zīmēšanu, jūs varat viegli apgūt jebkuru glezniecības virzienu. Skolotāji mani izaudzināja kā tradicionālā krievu reālisma piekritēju glezniecībā,” – atmiņās par nodarbībām pulciņos un studijās dalījās mākslinieks.

Mākslinieks glezno ne tikai romantiskā reālisma, bet arī hiperreālisma stilā (kad gleznu nevar atšķirt no fotogrāfijas); viņa galvenie darba “rīki” ir akvareļu papīrs, guaša un ota; zīmē pēc atmiņas un balstās uz gleznu un fotogrāfiju motīviem, vienlaikus pievienojot savas unikālās detaļas; darbi parasti ir maza izmēra, jo guaša jāglabā īpašā albumā vai zem stikla.

Ieguvis augstāko tehnisko izglītību, P.Lavrenovs strādāja par inženieri rūpnīcā “Eļektroinstrument” un apvienoja darbu ar ikdienas gleznošanas nodarbībām. Tomēr mākslinieks savus darbus gleznojis sev vai dāvinājis draugiem un paziņām. 2017.gadā Baltkrievu kultūras centrā tika atklāta pirmā personālizstāde, stāstīja BKC vadītāja Žanna Romanovska. Kopš tā laika Pjotra Kirilloviča darbi vairākkārt ar lieliem panākumiem tiek izstādīti dažādās pilsētas mākslas vietās.

Apsveikt mākslinieku ar kārtējās izstādes atklāšanu sapulcējās daudz viesu. Dēls Mihails Lavrenovs un viņa sieva Olga sirsnīgi apsveica, pēc viņu vārdiem, pieticīgāko cilvēku. Izrādās, neskatoties uz savu solīdo vecumu, no agra pavasara līdz vēlam rudenim viņa tēvs dzīvo viensētā, kas atrodas trīs kilometrus no Baltkrievijas robežas: kopj dārzu, nodarbojas ar amatniecību un galdniecību, pin mākslas lietas no klūgām un, protams, nodarbojas ar glezniecību.

Māksliniece Velta Loce akcentēja gleznu krāsu, formas un satura harmoniju, to neapšaubāmo meistarību; ja gleznā redzamais ābols “smaržo” – tad šis ir īsts mākslinieks. P.Lavrenova daiļrades cienītāja Ņina Juhnovska atzīmēja gleznu neparasto dvēseliskumu un to filigrānumu.

Muzikālas dāvanas no vokālā ansambļa “Praļeski” solistes Anastasijas Lukašenokas un barda Anatolija Gallera ļoti organiski ievijās vakara kanvā. Aizdegtā Adventes svece, pieklusinātā fona mūzika, dalībnieku un skatītāju nesteidzīgā saruna ar mākslinieku veidoja pirmssvētku atmosfēras, siltuma un komforta sajūtu. Droši vien tāpēc viesi nesteidzās izklīst un ilgi apsprieda P.Lavrenova talantīgos un pārsteidzoši vilinošos darbus.

Novēlam māksliniekam un brīnišķīgajam cilvēkam veselību, ilgu mūžu, jaunus radošus panākumus un atklājumus! Pjotra Lavrenova izstāde “Dabas klusais varenums”, BKC (Alejas ielā 68-1A) būs apskatāma līdz 2023.gada 17.februārim.

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centra

metodiķe Marija Pometjko