Intervijas

17 oktobris

Vārda dienas:
Gaitis, Karīna

Horoskopi

Vērsis
21. aprīlis
- 20. maijs

VĒRSIS Nevajadzētu ļaut neuzmanībai vai paviršībai radīt liekus kavēkļus. Jo īpaši piesardzīgam vajadzētu būt finansiālajos jautājumos. Saskarsmē ar apkārtējiem būsi draudzīgs un dzīvespriecīgs, kas vairos iespējas gūt jaunus paziņas, domubiedrus. Kopumā nedēļa vairāk piemērota radošu ieceru īstenošanai, kontaktu dibināšanai, dažādu kursu, semināru apmeklēšanai. Brīvdienās alksi pēc otrās pusītes sabiedrības.

Ceturtdiena
Nakts
14 .. 16 C
Rīts
11 .. 13 C
Diena
12 .. 14 C
Vakars
12 .. 14 C
Vējš
4 .. 6 m/s

Avots: gismeteo.ru

Aptauja

Aktuālākā problēma šodien Daugavpilī

 

Kultūras iniciatīvu un realizāciju apvienība | 4. februāris 2019 | 13:10

Andris Mejers: Speķi galvenais ir nesabojāt…

Svētdien, 19.augustā, radiostacijas "Alise Plus" ēterā izskanēja nu jau ceturtais cikla "Pārdomu mentori" raidījums, kurā kā pieaicinātais mentors piedalījās Latgalē pazīstama personība, Latgales kulinārā mantojuma entuziasts, sabiedriskās organizācijas "Latgales golds" vadītājs, par "špeka veiru" sauktais Andris Mejers. Projektu "Pārdomu mentori" ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras atbalstu īsteno "Kultūras iniciatīvu un realizāciju apvienība".

"Galvenais produkts, ar kuru savu darbību sāka biedrība "Latgales golds", tirgojot to dažādos pasākumos, bija speķis. Laika gaitā gūstot aizvien lielāku pircēju piekrišanu, man neatlika nekas cits, kā tasīt speķi un kvasu un cept maizi un tirgot aizvien vairāk," skaidro Mejers. Sākumā speķa gatavošanas meistars apbraukāja lielāko daļa Latvijas pilsētu, pēc devās uz Lietuvu un Igauniju. Ielūgts viņš tika arī uz "Slāvu bazāru" Vitebskā Baltkrievijā, kur cepa rudzu pankūkas ar Latgales speķi. Nesot Latgales vārdu pasaulē šādā garšīgā un smaržīgā veidā, savu produkciju Mejers ir tirgojis arī Polijā, Vācijā un Maizes svētkos Briselē. Savu pavāra karjeru Meijers sāka vēl dienot PSRS bruņotajos spēkos, kad nācies gatavot ēdinu veselam pulkam - 1000 cilvēkiem, tai skaitā vārīt Kazahstānas stepēs mītošās saigas zupu. "Tā kā saigas gaļu nevarēja sakodīt, griezām gaļu smalkos kubiciņos, kas ļāva to norīt pat nesakodītu," stāsta Mejers. Pēc armijas četru gadu laikā Mejers ar motociklu un telti apbraukāja teju visu Ukrainu, strādājot lauku darbus, audzējot arbūzus. Pēc atgriešanās Latvijā, viņš izveidoja zemnieku saimniecību, tādējādi kļūstot par vienu no pirmajiem zemniekiem, un sāka audzēt govis. Kad piena cena nokritās līdz četriem santīmiem par litru, kļūstot desmit reizes lētāks par dzērienu "Coca-Cola", viņš nolēma savu nodarbi mainīt. Mejeram ir arī iespaidīga seno, tai skaitā Ulmaņlaiku, pavārgrāmatu kolekcija. Patlaban tajā ir 150 - 200 grāmatu. Ir bijuši pasākumi, kuru apmeklētājiem bijusi iespēja ne tikai ielūkoties vecajās receptēs, bet arī turpat nobaudīt ēdienu, tai skaitā bebra un kāļu zupu, izjūt seno laiku garšas. Raksturojot senos latgaliešu ēdienus, Mejers saka, ka tie ir bijuši vienkāršāki - gaļa, maize, kartupeļi…, tādi, lai cilvēks justos paēdis. Savukārt kā viens no latgaliešu zīmola ēdieniem pēc meistara domām varētu būt "pakša sīrs" - sālīts, kaltēts biezpiena siers, kurš ir ļoti ciets un arī labi glabājās. "Man ir deviņi speķa veidi, visi dažādi. Speķis, kurš kūst mutē, kā sviests, ir muguras speķis. Tāda speķa no vienas cūkas var iegūt tikai piecus - sešus kilogramus. Gatavoju arī saldēto speķi, kūpināto speķi, krūtiņas speķi, dubulto, sviestmaižu speķis ar sīpoliem un ķiplokiem un malto speķi jeb "Latgales baltos ikrus," stāsta Mejers. Gatavojot speķi Mejers izmanto vien sāli, piparus un ķiplokus, kas darbojas arī kā dabīgie konservanti. "Galvenais ir speķi nesabojāt ar nevajadzīgām garšvielām," uzsver meistars. Pilnu interviju ar Andri Mejeru, kurā bez jau minētajām tēmām tiek diskutēts arī par Ukrainas, Spānijas un Portugāles speķu īpatnībām un daudziem citiem interesantiem jautājumiem, var klausieties šeit:

https://kiralv2017.wixsite.com/kira/pardomas

Pievienot komentāru