Piektdiena, 29 Marts 2024

Vārda diena: Agija, Aldonis

Ja A ir dzīves panākumi, tad A = x+y+z. X - darbs, y - spēle, bet z — jūsu spēja turēt muti ciet.

Alberts Einšteins

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Daugavpilī

Otrdien, 14. jūnijā plkst. 11.00 Andreja Pumpura skvērā pie piemiņas akmens “Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem” notiks komunistiskā genocīda upuriem veltīts piemiņas brīdis. Pasākumu ik gadu rīko Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbībā ar Daugavpils politiski represēto klubu, Vienības namu un Daugavpils pilsētas domi.

Vairāk nekā 15 000 Latvijas iedzīvotāju 1941. gada 14. jūnijā tika aizturēti, iesēdināti lopu pārvadāšanai paredzētos vagonos un nosūtīti uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Izsūtīšana notika galvenokārt pēc “šķiriskām pazīmēm” - arestēja tos, par kuriem bija savāktas ziņas par “kontrrevolucionāru” darbību un “pretpadomju aģitāciju”, kā arī bijušos Latvijas Republikas turīgākos pilsoņus. Arestēto vidū daudz bija lauku iedzīvotāju, kurus represēja galvenokārt kā Latvijas aizsargu organizācijas biedrus.

Atceroties gan 1941. gada 14. jūnija, gan 1949. gada 25. marta traģiskos notikumus, 1994. gadā A. Pumpura skvērā tika uzstādīts piemiņas akmens “Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem”, kur ik gadu pulcējās politiski represētie, viņu ģimenes locekļi, skolēni un nevienaldzīgie pilsētnieki, godinot represēto piemiņu, noliekot ziedus, iededzot svecītes akmens pakājē kā piemiņas apliecinājumu tiem, kuri atdusas Sibīrijā, un tiem, kuri jau atdusas šeit tēvzemē.

Līga Rudzīte-Besakirska

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste