Piektdiena, 19 Aprīlis 2024

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Pieklājība šodien tiek vērtēta ļoti dārgi, bet nekaunībai vispār nav cenas.

Mārgareta Tečere

Aizritēja Jevgeņija Golubeva radošais vakars

2022.gada 24.maijā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) Baltkrievu kultūras dienu ietvaros notika kārtējais dzejnieka Jevgeņija Golubeva radošais vakars.

BKC literārajā viesistabā atkal aizritēja dzejnieka Jevgeņija Golubeva radošais vakars. Viesiem bija iespēja ne tikai pievienoties poētiskajam vārdam, bet arī klātienē sazināties ar autoru, paklausīties jaunus dzejoļus, kuri vēl netika publicēti.

Jevgeņijs Golubevs ir Starptautiskās rakstnieku un publicistu asociācijas biedrs, kopš 2002.gada ir Krievu rakstnieku savienības biedrs, dzejnieks, novadpētnieks, dzejoļu un grāmatu krājumu autors, vairāku dzejas krājumu un citu autoru redaktors. Ir apbalvots ar “A. S. Gribojedovs 1795-1829” medaļu. Autors publicējas laikrakstos un žurnālos Latvijā, Krievijā, Baltkrievijā un Bulgārijā. Lielākā daļa viņa darbu ir tulkoti baltkrievu, vācu, bulgāru, latviešu un latgaliešu valodās.

Radošā vakara “Ceļu paveiks ejošais” programmā bija iekļauti dzejoļi gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ar īpašu satraukumu Jevgeņijs Golubevs lasīja dzejoļus par bērnību un savu māti. Papildus aizkustinošajam mirklim, Maija Kalniņa izpildīja romanci “Mamma”. Lasot dzejoļus, Jevgeņijs Golubevs pastāstīja par to rašanās vēsturi, dalījās savos novērojumos.

Tikšanās notika ļoti sirsnīgā gaisotnē, autors lasīja savus dzeju, stāstīja, kā viņš savieno vārdus rindās, kā vēlāk top pats dzejolis. Daugavpils dzejniece Faina Osina, kura savulaik atbalstīja autoru un palīdzēja publicēt pirmo grāmatu, nolasīja dzejoli “Sākumā bija vārds”, bet muzikante, bardu dziesmu izpildītāja Jeļena Vitkeviča nodziedāja dziesmu “Vārds” –  tas izrādījās brīnišķīgs, radošs tandēms.

Jevgeņiju Golubevu sveica Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsule Gaļina Naidjonova, Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja Inna Vaļuško, Krievu kultūras centra pārstāve Gaļina Ivanova, kā arī dzejnieki Valentīna Prudņikova, Faina Osina un Pāvels Plotņikovs.

Īpaši klātesošajiem paliks atmiņā dzejolis “Ēdene”, Jevgeņijs Golubevs stāstīja tā tapšanas vēsturi,  par skaistu 20.gadsimta sākuma arhitektūras ēku, kurā vietējie iedzīvotāji varēja noskatīties filmu vai varjetē, pavadīt laiku sarunās vai spēlējot kārtis. Otrā krāšņā muzikālā numura laikā – Jeļena Vitkeviča nodziedāja dziesmu pēc autora dzejoļa “Ēdene”. Viesi bija sajūsmā.

Vakara noslēgumā dzejnieks lasīja bērnu dzejoļus, kas skatītājiem īpaši patika. Viņš atzinās, ka bērnu radošuma pamatā ir patiesi stāsti vai dzīvnieku un bērnu novērojumi, kā arī autors atzīmēja, ka visi bērnu dzejoļi ir veltīti viņa mazmeitai.

Baltkrievu kultūras centrs