Piektdiena, 29 Marts 2024

Vārda diena: Agija, Aldonis

Vienmēr izvēlieties visgrūtāko ceļu - uz tā jūs nesatiksiet konkurentus.

Šarls de Golls

Jaunais Pāvela Plotņikova dzejas krājums nes mīlestību un optimismu

2022.gada 5.aprīlī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) aizritēja dzejnieka Pāvela Plotņikova radošais vakars, kurā tika prezentēts jaunais dzejoļu krājums “Sapņi un realitāte”. Dvēseles un sirdspukstu poētiskais darbs iekaroja ar savu daudzveidību.

Pāvels Plotņikovs nāk no maza baltkrievu ciemata Apidami, Pastavu rajona, kas atrodas netālu no Lietuvas robežas, no šejienes arī poētiskais pseidonīms – Pāvels Apidamskis. Beidzis skolu Lietuvā, pēc tam mācījies Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā. Baltkrievija, Latvija un Lietuva ir vienādi iemīļotas un atstājušas neaizmirstamas pēdas dzejnieka dzīvē. Ar šo mīlestību ir pārpildīta visa P.Plotņikova dzeja, ar kuru viņš aizrāvās jau skolas pēckara gados, bet tikai 1990-tajos gados nopietni sāka nodarboties ar poētisko daiļradi.

Pāvels Plotņikovs ir Krievijas rakstnieku savienības biedrs, Krievu dzejnieku organizācijas “Ruslo” biedrs, Starptautiskās rakstnieku asociācijas biedrs, Latgales dzejas festivāla “Rēzekne – 2011” laureāts, apbalvots konkursā “Gada dzejnieks – 2015”,  Viļānu pilsētas goda pilsonis, četru dzejas krājumu autors. Viņa dzejoļi tiek publicēti Daugavpils un Rēzeknes, Maskavas un Sanktpēterburgas periodiskajos izdevumos, populārajā dzejas internet-laukumā “Стихи.ру”.

Pāvels Vasiļjevičs ir biežs un gaidīts viesis Baltkrievu namā. Savas runas laikā viņš vairākkārt uzsvēra, ka izjūt īpaši siltas jūtas pret baltkrieviem. Tieši tāpēc BKC vairākkārt norisinājās viņa radošie vakari un jauno grāmatu prezentācijas.

Ar ne tikai poētisko talantu, bet arī ar garīgo īpašību bagātību, dziļu inteliģenci, augstu intelektu, pieticību, neizsīkstošu pozitīvismu un optimismu, P.Plotņikovs pastāvīgi pulcina ap sevi daudz draugu.

Ar jaunās grāmatas prezentāciju autoru silti sveica Baltkrievijas Republikas konsule Daugavpilī Gaļina Naidjonova, Krievu kultūras centra kultūras projektu vadītāja Gaļina Ivanova, Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” Valde, kuras biedrs jau sen ir Pāvels Vasiļjevičs. Daudzie dzejas draugi arī sirsnīgi sveica savu kolēģi ar krājuma izdošanu, atzīmējot ne tikai tā talantu, bet arī viņa neparastās cilvēciskās īpašības.

Vakara gaitā izskanēja daudz dzejoļu gan autora, gan daudzo viesu izpildījumā. Kora kapela “Spadčina” vakara vaininiekam uzdāvināja vairākas liriskas baltkrievu tautas dziesmas un ar prieku deklamēja dažus fragmentus no grāmatas “Dzīve – sonetu vainags”. Starp citu, šo virzienu P.Plotņikovs ir aizguvis un ņēmis par pamatu, esot pagājušā gada decembrī BKC radošajā vakarā, kurš bija veltīts baltkrievu literatūras klasiķa un dzejnieka Maksima Bogdanoviča 130. gadadienai. “Mācīties nekad nav par vēlu! Un lasīt, lasīt, lasīt!”, tā Pāvels Vasiļjevičs komentēja jaunās vēsmas savā daiļradē.

Muzikālo akcentu, ļoti iejūtīgu un lirisku, ar Pāvela Plotņikova dzejas rindām, ienesa mūzikas autore un izpildītāja Jeļena Vitkeviča. Par radošā vakara kulmināciju kļuva šlāgera “Ir tikai mirklis” izpildījums, ko visa zāle draudzīgi dziedāja kopā ar P.Plotņikovu.

Muzikālie skaņdarbi un dzejoļi no jaunā krājuma noskaņoja klausītājus uz draudzīgu filozofisku forumu. Diskusijas, pārdomas un viedokļu apmaiņa turpinājās ilgi un, bez šaubām, atradīs savu turpinājumu nākošajos radošajos vakaros.

Informāciju sagatvoja:

Marija Pometjko,

Baltkrievu kultūras centra metodiķe