Piektdiena, 29 Marts 2024

Vārda diena: Agija, Aldonis

Manā vārdnīcā nav vārda “neiespējams”.

Napoleons Bonaparts

Baltkrievu Kaļadi izskanēja Daugavpilī

Svētdien, 2022.gada 9.janvārī baltkrievu svētdienas skolas „Vjasjolka”audzēkņi piedalījās ieražu svētkos „Kaļadi”, kurus organizēja Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) un kultūrizlgītības biedrība „Uzdim” ar Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāta Daugavpilī atbalstu.

Gaišo Ziemassvētku laikā jau par tradīciju ir kļuvis iepazīstināt bērnus ar baltkrievu Kaļadu svinēšanas tradīcijām un seno ieražu svētku elementiem, kā arī sveikt Ziemassvētkos un Jaunajā gadā.

Svētku pasākumu formāts nepārtraukti mainās. Šoreiz pasākumā piedalījās jautra „ķekatnieku” kompānija no teātra studijas „Pauļinka”, kura pārsteidza Rīgas ielas gājējujs: pie izrotātas arkas rotaļīgā un draiskulīgā „Kaza”, autentiskajā baltkrievu tērpā, svieda skatītājos graudus, ar jokiem un smiekliem novēlēja visiem veselību, labklājību un saskaņu.

Baltkrievu Salavecis un Sniegbaltīte Ziemassvētku mūzikas pavadījumā pasniedza bērniem saldās dāvanas. Spilgtās kastes ar baltkrievu konfektēm pasniedza Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāts Daugavpilī.

Bērni nepalika parādā – iedvesmojoši stāstīja Ziemassvētku pantiņus, dejoja, dziedāja un pat spēlēja ģitāru. Par savu priekšnesumu, papildus lielajām saldumu kastēm, varēja arī saņemt konfektes no dāsnā Salaveča.

Skolas „Vjasjolka” pedagogi sveica savus audzēkņus un vēlēja siltus vārdus. Par piemiņu no 2022.gada Kaļadiem paliks kopīga fotogrāfija.

Starpcitu, pirms Jaunā gada, saulainajā decembra dienā, ķekatnieki devās arī Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulātā Daugavpilī.

Baltkrievu Kaļadu svinēšanas tradīcijas saglabājas un atstāj pašas jaukākās, gaišākās un priecīgākās emocijas.

Baltkrievu kultūras centrs